Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Η αληθινή Μαχιντεβράν (Mahidevran) σουλτάν του Σουλτάνου Σουλεϊμάν


ΜΑΧΙΝΤΕΒΡΑΝ (ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΧΑΡ) ΣΟΥΛΤΑΝ 

Η Μαχιντεβράν (Mahidevran) ήταν χασεκί σουλτάν του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ του Μεγαλοπρεπούς και μητέρα του διαδόχου του θρόνου Μουσταφά. Ήταν γνωστή ως η πιο όμορφη γυναίκα στην Οθωμανική ιστορία, έχοντας καφέ μαλλιά και πράσινα μάτια. Ήταν έξυπνη και πολύ καλός άνθρωπος, αλλά η μοίρα δεν της επιφύλλαττε ότι ήλπιζε....



Ετυμολογία ονόματος 

Το όνομα Μαχιντεβράν σημαίνει "αυτή που είναι πάντα όμορφη", "εκείνη, η ομορφιά της οποίας δεν εξασθενεί ποτέ" ή "ωραία εποχή". Μία άλλη σημασία του ονόματός της είναι "Σελήνη της Ευτυχίας". Ο Σουλεϊμάν ήταν εκείνος που την ονόμασε Μαχιντεβράν Γκιουλμπαχάρ (τουρκ. Mahidevran Gülbahar), καθώς στα τούρκικα gül σημαίνει "ρόδο" και bahar σημαίνει "άνοιξη".



Βιογραφικά στοιχεία

Η καταγωγή της Μαχιντεβράν ήταν από την Αλβανία ή από τον Καύκασο. Ο Σουλεϊμάν ήταν ακόμη πρίγκιπας και κυβερνήτης της Μανίσας όταν εκείνη γέννησε τον γιο τους Μουσταφά, το 1515.Όταν πέθανε ο πεθερός της, ο Σουλτάνος Σελίμ Α΄το 1520, ο Σουλεϊμάν εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας, μαζί με την οικογένειά του για να ανέβει στο θρόνο.Στο χαρέμι της Κωνσταντινούπολης, η Μαχιντεβράν είχε μία πολύ ισχυρή αντίπαλο, την Χουρρέμ (τουρκ. Hürrem), η οποία σύντομα αποδείχτηκε ότι ήταν η αγαπημένη σύντροφος του Σουλεϊμάν, σαν να ήταν η νόμιμη σύζυγός του.

Η Χουρρέμ γέννησε τον πρώτο της γιο τον Μεχμέτ (τουρκ. Mehmet) το 1521 (ο οποίος πέθανε το 1543) και αργότερα το 1524 τον Σελίμ (τουρκ. Selim), τον μελλοντικό Σουλτάνο Σελίμ Β΄, καταστρέφοντας τη δύναμη της Μαχιντεβράν ως της μητέρας του μοναδικού γιου του Σουλτάνου. Η αντιζηλία μεταξύ των δύο γυναικών υποκινήθηκε εν μέρει από την Βαλιντέ Σουλτάν, Αϊσέ Χαφσά Σουλτάν (τουρκ. Ayşe Hafsa Sultan), τη μητέρα του Σουλεϊμάν. Ωστόσο, μετά το θάνατό της το 1534, ο ανταγωνισμός ήταν ολοφάνερος.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε όταν ξέσπασε μία διαμάχη ανάμεσα στις δύο γυναίκες, κατά τη διάρκεια της οποίας η Μαχιντεβράν τραυμάτισε τη Χουρρέμ. Το περιστατικό αυτό εκνεύρισε τον Σουλεϊμάν, ο οποίος μεταγενέστερα έστειλε την Μαχιντεβράν να μείνει μαζί με τον γιο της.

Σύμφωνα με την τουρκική παράδοση, όλοι οι πρίγκιπες είχαν την υποχρέωση να εργαστούν ως επαρχιακοί κυβερνήτες (τουρκ. Sanjak-bey) ως μέρος της εκπαίδευσής τους. Ο Μουσταφά στάλθηκε στην Αμάσεια και η Μαχιντεβράν τον συνόδευσε εκεί.Προς το τέλος της πολύχρονης βασιλείας του Σουλεϊμάν, η αντιζηλία μεταξύ των γιων του έγινε ιδιαίτερα έντονη. Επιπλέον, τόσο η Χουρρέμ όσο και ο μεγάλος Βεζίρης Ρουστέμ Πασά(τουρκ.Rüstem Pasha) τον έστρεφαν κατά του Μουσταφά, ο οποίος και κατηγορήθηκε για πρόκληση αναταραχών.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εναντίον της δυναστείας Σαφαβίντ (τουρκ. Safavid) στην Περσία το 1553, ο Σουλεϊμάν διέταξε την εκτέλεση του Μουσταφά.Για αρκετά χρόνια μετά την εκτέλεση του γιου της, η Μαχιντεβράν έζησε μία πολυτάραχη ζωή. Μετακινήθηκε στην Προύσα, όπου βρισκόταν και ο τάφος του γιου της. Ζούσε μέσα στη φτώχεια καθώς η ίδια δεν είχε κάποιο εισόδημα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ξέφυγε από τη μιζέρια χάρη στον Σελίμ Β΄, τον γιο της Χουρρέμμ, ο οποίος αφού έγινε Σουλτάνος το 1566, όρισε ένα μισθό για εκείνη. Πέθανε το 1581.

Η Μαχιντεβράν στο σίριαλ "Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής"



Διάβασε περισσότερα στο exoumenea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.