Κυριακή 11 Αυγούστου 2013

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ο Ερντογάν ‘τιμωρεί’ τους σταρ της Ταξίμ

Ο Ερντογάν ‘τιμωρεί’ τους σταρ της Ταξίμ



Τους διάσημους Τούρκους ηθοποιούς που ένωσαν τις φωνές τους με τους διαδηλωτές στο πάρκο Γκεζί και την πλατεία Ταξίμ φαίνεται πως εκδικείται το καθεστώς Ερντογάν.
Ο Ερντογάν ‘τιμωρεί’ τους σταρ της Ταξίμ



Σε μια πρωτοφανή αστυνομική επιχείρηση, 55 άτομα, ανάμεσά τους 26 πολύ γνωστοί και αγαπητοί και στην Ελλάδα καλλιτέχνες, συνελήφθησαν από τις τουρκικές Αρχές κατηγορούμενοι για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, αλλά και για... παραχώρηση χώρων. Ακόμη ένα κοινό στοιχείο όλων των επώνυμων συλληφθέντων είναι η συμμετοχή τους στις διαμαρτυρίες εναντίον της κυβέρνησης Ερντογάν.

Ανάμεσα στους Τούρκους ηθοποιούς που κατηγορούνται είναι και ο Κενάν Ιμιρζαλίογλου (Εζελ), η Νεχίρ Ερντογάν (Σον), ο Μουράτ Γιλντιρίμ (Ερωτας και Τιμωρία), η Χουρτζίν Τερζίογλου (Εζελ) και ο Ιλκέρ Αξούμ (Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής) όλοι τους γνωστοί και στη χώρα μας από τις τουρκικές σειρές.

Την ίδια στιγμή, σάλος έχει ξεσπάσει στα social media, στα οποία Τούρκοι πολίτες και όχι μόνο μιλούν για «τιμωρία» των γνωστών ηθοποιών από την κυβέρνηση λόγω της δημόσιας τοποθέτησής τους υπέρ των διαδηλωτών. Θεωρούν ότι πρόκειται για έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης των ισλαμιστών με τους κοσμικούς.

Ακόμα και οι τουρκικές εφημερίδες θέτουν ανοιχτά το ερώτημα αν η παρουσία των σελέμπριτι στους δρόμους ήταν η αιτία που οδήγησε στη σύλληψη των καλλιτεχνών. Το Twitter έχει κατακλυστεί από την ιντερνετική διαμαρτυρία με τον κωδικό #FreeKenanImirzalioglu (Λευτεριά στον Κενάν Ιμιρζαλίογλου) κατηγορώντας τον Ταγίπ Ερντογάν για «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» με τους ηθοποιούς που τάχθηκαν δημοσίως εναντίον του, προσφέροντας υποστήριξη στους διαδηλωτές.
Στα δικαστήρια οδηγήθηκαν και οι διάσημοι στο ελληνικό κοινό Κενάν Ιμιρζαλίογλου και Νεχίρ Ερντογάν, ηθοποιοί στις σειρές «Εζέλ» και «Σον», αντίστοιχα.

Περίεργες απολύσεις
Στο Διαδίκτυο αρκετοί κάνουν λόγο και για περίεργες απολύσεις και συνταξιοδοτήσεις δημοσιογράφων από το καθεστώς Ερντογάν.
Αρκετοί αρθρογράφοι τουρκικών ΜΜΕ εντάσσουν τόσο το μπαράζ συλλήψεων ηθοποιών και τραγουδιστών από τις Αρχές, όσο και τη «δίωξη» που υφίστανται φοιτητές, συνδικαλιστές κ.ά. στη συμμετοχή των ατόμων αυτών στις κινητοποιήσεις στην πλατεία Ταξίμ, που σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και τα οποία έκαναν τον γύρο του κόσμου. Οπως επισημαίνεται, στόχος είναι η αποδόμηση όλων όσοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο Ιλκέρ Αξούμ από το σίριαλ «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», καθώς και η Χουρτζίν Τερζίογλου, γνωστή ως Αζάντ από το «Εζέλ» με τον σύζυγό της Μουράτ Γιλντιρίμ, που έπαιζ

Ανάμεσα στους συλληφθέντες ήταν και ο Ιλκέρ Αξούμ από το σίριαλ «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής», καθώς και η Χουρτζίν Τερζίογλου, γνωστή ως Αζάντ από το «Εζέλ» με τον σύζυγό της Μουράτ Γιλντιρίμ, που έπαιζε τον ρόλο του Σάββα στο «Ερωτας και Τιμωρία».

Ηταν τόσο πολλοί οι κατηγορούμενοι, που η αστυνομία χρησιμοποίησε πούλμαν για να τους μεταφέρει στα δικαστήρια.
Φαίνεται, πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ξέχασε τη στήριξη που είχαν προσφέρει οι ηθοποιοί στους διαδηλωτές.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η προ ολίγων μερών ανακοίνωση πρωτοκλασάτου στελέχους της κυβέρνησης που δήλωνε ότι το CNN International ζήτησε συγνώμη από τις τουρκικές Αρχές για τον τρόπο με τον οποίο κάλυψε τα επεισόδια, μόνο για να διαψευστεί λίγη ώρα μετά από το κανάλι. Υπενθυμίζεται ότι οι διαμαρτυρίες για το πάρκο Γκεζί συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Στο Τζινχάγκιρ της Κωνσταντινούπολης έγιναν οι περισσότερες συλλήψεις και σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, σε διαμέρισμα που ανήκει στον ηθοποιό Εράι Οζμπάλ, βρέθηκαν δενδρύλλια κάνναβης και διάφορες ναρκωτικές ουσίες.

Επίσης οι αστυνομικοί ανακοίνωσαν ότι βρήκαν 20 κιλά κάνναβης, ένα κιλό κοκαΐνης, 5 κιλά χάπια ecstasy και μηχανήματα παραγωγής ναρκωτικών. Βέβαια, δεν ανακοίνωσαν αν τα βρήκαν στα σπίτια των ηθοποιών που συνέλαβαν. Αντιθέτως, υπέβαλαν όλους τους συλληφθέντες σε ιατρικές εξετάσεις, πήραν γενετικό υλικό (DNA) και αφού απολογήθηκαν γιατί είναι... ύποπτοι στην υπόθεση ναρκωτικών, αφέθηκαν ελεύθεροι. Η δίκη τους, αν προχωρήσει η δίωξη σε βάρος τους, αναμένεται να ξεκινήσει το 2014.
Σύμφωνα με την τουρκική αστυνομία, η επιχείρηση ξεκίνησε πριν από 6 μήνες, όταν έμπορος ναρκωτικών έγινε «πληροφοριοδότης» της Δίωξης Ναρκωτικών και υπέδειξε τους συλληφθέντες για συμμετοχή σε διακίνηση ναρκωτικών. Η πηγή των αστυνομικών αποκάλυψε ποιες διασημότητες έκαναν χρήση και διακινούσαν ναρκωτικά. Μάλιστα, δεν είχαν έρθει όλοι οι ηθοποιοί σε επαφή.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ «ΣΟΟΥ» ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Τους έβαλαν χειροπέδες ενώ βρίσκονταν διακοπές
Την περασμένη εβδομάδα, η έφοδος της Δίωξης Ναρκωτικών της Τουρκίας σε 60 σπίτια, σε 5 πόλεις, που οδήγησε στη σύλληψη των ηθοποιών, ήταν η πρώτη είδηση στα γειτονικά ΜΜΕ, αφού οι Αρχές φρόντισαν να εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά στο έπακρο την υπόθεση.
Αστυνομικοί πέρασαν χειροπέδες στον Κενάν Ιμιρζαλίογλου, που με τους ρόλους του στις σειρές «Εζελ» και «Καρανταγί», οι οποίες παίζονται και στην Ελλάδα, έγινε ιδιαιτέρως δημοφιλής στο κοινό.

Ο Τούρκος ηθοποιός ρωτούσε τους αστυνομικούς «γιατί τον έχουν συλλάβει» αλλά απάντηση δεν έπαιρνε. Μέχρι στιγμής, οι κατήγοροι δεν έχουν δώσει περισσότερα στοιχεία για την υπόθεση και αρκούνται σε γενικόλογες κατηγορίες, ενώ συνέλαβαν τους περισσότερους τη στιγμή που βρίσκονταν στις διακοπές τους, ενώ τα ναρκωτικά που βρήκαν οι αστυνομικοί ήταν σε χώρους που φέρονται να... είχαν παραχωρήσει οι Τούρκοι ηθοποιοί.

Μάλιστα, ο τηλεοπτικός Εζελ ήταν στην Αγκυρα για διακοπές όταν του πέρασαν χειροπέδες και τον μετέφεραν στην Κωνσταντινούπολη, μόνο για να διαπομπευτεί δημοσίως, αφού φωτογραφίες και βίντεο από την προσαγωγή του στο αστυνομικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης είδαν το φως της δημοσιότητας.
Η Νεχίρ Ερντογάν, που γνώρισε το ελληνικό κοινό ως Ναζλί στη σειρά «Σύνορα της Αγάπης» και σήμερα παίζει στο «Σον», και ο συμπρωταγωνιστής της Ενκίν Αλτάν συνελήφθησαν με αστραπιαίες κινήσεις, ενώ ο Μουράτ Γιλντιρίμ, γνωστός ως Σάββας από το «Ερωτας και Τιμωρία», και η σύζυγός του, Χουρτζίν Τερζίογλου, που υποδυόταν την Αζάντ στη σειρά «Εζέλ», είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες. Ο ηθοποιός Ιλκέρ Αξούμ, γνωστός από τον «Σουλεϊμάν τον Μεγαλοπρεπή», και ο μουσικός Μεχμέτ Ερντέμ επίσης προσήχθησαν ως ύποπτοι για χρήση και διακίνηση ναρκωτικών.
Στους δρόμους

Οταν είχαν ξεκινήσει οι διαμαρτυρίες στην Τουρκία, το σύνολο των συλληφθέντων είχε κατέβει στην πλατεία Ταξίμ και στο πάρκο Γκεζί να διαδηλώσουν. Τότε, ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε έρθει αντιμέτωπος και με τους σελέμπριτι της Τουρκίας, καθώς ο φωτογραφικός φακός τους απαθανάτισε στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης.
Ο τηλεοπτικός «Σουλεϊμάν ο Μεγαλοπρεπής» και η «Σεχραζάτ», κατά κόσμον Χαλίτ Εργέντς και Μπεργκιουζάρ Κορέλ, σταμάτησαν τα γυρίσματα της σειράς και μαζί με όλο το καστ πήγαν στο πάρκο Γκεζί για να διαμαρτυρηθούν.

Φαίνεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ξέχασε τη στήριξη που είχαν προσφέρει οι ηθοποιοί στους διαδηλωτές. Οι αντιδράσεις στην Τουρκία είναι μεγάλες για το «κυνήγι διασήμων» που συμμετείχαν δυναμικά στο πάρκο Γκεζί και συνδέουν ευθέως τα δύο γεγονότα.

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
bintelas@pegasus.gr

Διάβασε περισσότερα στο exoumenea.blogspot.com. Πηγή: Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.