Δευτέρα 1 Ιουλίου 2013

MUHTESEM YÜZYIL - ΣΟΥΛΕΪΜΑΝ Ο ΜΕΓΑΛΟΠΡΕΠΗΣ: Μάθε τα πάντα για την αληθινή Μιχριμάν Σουλτάν


Η Μιχριμάχ Σουλτάν (τουρκ. Mihrimah Sultan) ήταν κόρη του Οθωμανού Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄ και της συζύγου του, Χουρρέμ. Η Πριγκίπισσα Μιχριμάχ γεννήθηκε στις 21 Μαρτίου του 1522 στο παλάτι Τοπ Καπί στην Κωνσταντινούπολη, όπου και πέθανε στις 25 Ιανουαρίου του 1578 σε ηλικία 55 ετών. Mihr-i-mah σημαίνει Ήλιος και φεγγάρι.



Η Μιχριμάχ ταξίδεψε σ' ολόκληρη την οθωμανική αυτοκρατορία με τον πατέρα της καθώς εκείνος επιτηρούσε τα εδάφη και κατακτούσε νέα. Βρίσκεται γραμμένο στην περσική λογοτεχνία ότι η ίδια ταξίδεψε σε μάχη με τον πατέρα της πάνω σ' ένα αραβικό άλογο που ονομαζόταν Batal, και συγκεκριμένα στη Μάχη της Γκίζας στη βόρεια Αίγυπτο έξω από την Αλεξάνδρεια.

Στην Κωνσταντινούπολη τις 26 Νοεμβρίου του 1539, σε ηλικία 17 ετών, η Μιχριμάχ παντρεύτηκε τον Νταμάτ Ρουστέμ Πασά (τουρκ. Damat Rüstem Pasha, damat είναι όρος που αποδιδόταν στους γαμπρούς της Οθωμανικής δυναστείας) τον Μεγάλο Βεζίρη του Σουλεϊμάν. Η Μιχριμάχ ήταν δυσαρεστημένη με την ένωση αυτή. Η ίδια άκμασε ως προστάτιδα των τεχνών και συνέχισε να ταξιδεύει με τον πατέρα της μέχρι τον θάνατο του συζύγου της.

Το γεγονός ότι η Μιχριμάχ ενθάρρυνε τον πατέρα της να ξεκινήσει την εκστρατεία εναντίον της Μάλτας, υποσχόμενη να κατασκευάσει 400 γαλέρες με δικά της έξοδα, ότι όπως και η μητέρα της έγραφε γράμματα στον Βασιλιά της Πολωνίας Σιγισμούνδο τον Δεύτερο, και ότι δάνεισε στον αδερφό της Σουλτάνο Σελίμ Β΄ 50.000 χρυσές λίρες μετά το θάνατο του πατέρα της για να καλύψει αυτός τις άμεσες ανάγκες του, αντικατοπτρίζουν την πολιτική ισχύ την οποία είχε.



Η Μιχριμάχ δεν ήταν απλώς μία πριγκίπισσα, αλλά είχε λάβει τον τίτλο Βαλιντέ Σουλτάν (τουρκ. Valide Sultan), τίτλος που ισοδυναμεί με το «βασιλομήτωρ», όταν έγινε Σουλτάνος ο νεότερος αδερφός της Σελίμ κατά το χρονικό διάστημα 1566-1574. Στην οθωμανική Τουρκία, η Βαλιντέ σουλτάν είχε κατά παράδοση πρόσβαση σε υπολογίσιμους οικονομικούς πόρους και συχνά χρηματοδοτούσε σημαντικά αρχιτεκτονικά έργα.

Τα πιο σημαντικά έργα που διεκπεραίωσε η Μιχριμάχ σουλτάν είναι δύο συγκροτήματα τζαμιών στην περιοχή της Κωνσταντινούπολης που φέρουν το όνομά της, και τα δύο σχεδιάστηκαν από τον επικεφαλής αρχιτέκτονα του πατέρα της, Μιμάρ Σινάν. Το τζαμί που έχτισε η Μιχριμάχ στην Πύλη της Αδριανούπολης, στο δυτικό τοίχο στην παλιά πόλη της Κωνσταντινούπολης, ήταν ένα από τα πιο ευφάνταστα σχεδιάσματα του Σινάν.

Το δεύτερο τζαμί ονομάζεται Iskele και βρίσκεται στην περιοχή Ουσκουντάρ (τουρκ. Üsküdar) της Κωνσταντινούπολης. Υπάρχει ένας μύθος σχετικά με τα δύο αυτά τζαμιά. Λέγεται ότι ο Μιμάρ Σινάν ερωτεύτηκε την Μιχριμάχ και έχτισε το μικρότερο τζαμί στην Πύλη της Αδριανούπολης (τουρκ. Edirnekapi) χωρίς την έγκριση του παλατιού, αλλά από δική του βούληση και το αφιέρωσε στον έρωτά του. Ο θρύλος συνεχίζεται λέγοντας ότι την 21η Μαρτίου (όταν η μέρα και η νύχτα έχουν ίδια διάρκεια και είναι η μέρα που γεννήθηκε η Μιχριμάχ, ως εκ τούτου και το όνομά της) την ώρα που ο ήλιος δύει, εάν έχει κανείς καθαρή οπτική και στα δύο τζαμιά, θα παρατηρήσει ότι καθώς ο ήλιος δύει πίσω από το μοναδικό μιναρέ του τζαμιού της πύλης της Αδριανούπολης, το φεγγάρι υψώνεται ανάμεσα στους δύο μιναρέδες του τζαμιού του Ουσκουντάρ.

Διάβασε περισσότερα στο exoumenea.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.